p%C3%A4%C3%A4omat%2C%20lainat%20ja%20suo

Nousukauden huippu on ohitettu

Vuoden 2018 alku näytti vielä lupaavalta: euroalueen matala korkotaso, terve inflaatio ja Aasian ja Yhdyvaltojen tasainen vetoapu pitivät yllä kulmakerrointa. Suomelle tämä tarkoitti positiivista kehitystä vientivoimaiseen kysyntään ja sitä kautta sisämarkkinoiden elpymiseen. Harmiksemme Suomi ehti junaan lähes viimeisenä. Nyt maailmantalouden jarruista kuuluu valitettavasti jo tasainen kirskuna. Tarkastellaampa vuoden 2018 sijoittajien lempikohteita. 

Herkkäliikkeiset pääomat ja markkinamurrokset

Nousukauden aikana kotimainen pääoma etsi kuumeisesti uusia sijoituskohteita. Vierasta pääomaa virtasi myös kosolti ulkomailta. Matala korkotaso on tehnyt pääomista liukasliikeistä ja uusia ja uudenlaisia sijoituskohteita etsitään jatkuvasti. Maarajat eivät enää hetkeen ole säädelleet pääomien liikkeitä - lukratiivisiin sijoituksiin virtaa rahaa globaalisti. Suomen pienet sisämarkkinat eivät sinänsä ole pääomasijoittajia kiinnostavia, mutta vilkas startup-skene ja vakaa infra luovat kiinnostavat yritysmarkkinat globaaleille innovaatioille ja matalan riskin tasaisen tuoton mahdollisuuksille. 

Kasvualat - lainat, pelaaminen ja terveys

Kenties selvimmät rahaimurit ovat viime vuoden osalta olleet soten puskema terveydenhuoltouudistus, nousukauden vauhdittaman lainakysynnän luomat lainamarkkinat sekä pelikehitys. Kaikkia kolmea alaa vauhdittaa markkinamurros ja megatrendit.

Väestön ikääntyminen luo terveydenhuoltoalalle kasvua pitkälle tulevaisuuteen ja sote vauhdittaa markkinan uusjakoa. Etäpalvelut ja yritysjärjestelyt ovat alan trendejä ja kiinnostavia sijoituskohteita, joilla voi luoda kauaskantoisia kilpailuetuja. Isot terveysjätit (Terveystalo, OP-Pohjola, Mehiläinen) ovat hakeneet kasvuvaroja pörssistä ja yksityisestä rahasta. Sote on jäissä, mutta yhtiöt valmistautuvat uusjakoon ennennäkemättömällä vauhdilla.

Onko seksikkäämpää kuin born global IT-startup, lue: pelikehitykseen erikoistunut kodaritalo. Tuote on käytännössä heti valmis maailmanvalloitukseen. Peliteollisuus on jo ajat sitten ohittanut elokuva-alan vuosittaisessa liikevaihdossa. Pelejä kehitetään pitkään ja tuottoja kertyy vuosia julkaisun jälkeen. Supercell on tietysti paras esimerkki täydellisestä kunnarista pelialalla. Housemarque, Next Games ja moni pyrkii samaan. Oikeaan hevoseen sijoittamalla voi muutamassa vuodessa saavuttaa satumaisia rikkauksia. 

Vakuudettomat lainojen kysyntä on kasvanut koko 2000-luvun. Kasvu on ollut ripeää ja toimijoita on tasaisesti virrannut rahoitusmarkkinoille. Perinteisten pankkien puuhaillessa IT-uudistusten kanssa ja karsiessa kivijalkakonttoristoaan, ketterät nettipankit ovat lainanneet perinteisten pankkien asiakkaille vakuudettomia luottoja ennätysmäärät. Raha digitalisoituu vauhdilla. Wanhat toimijat ovat vasta nyt heräämässä unestaan ja päivittämässä strategioitaan. Fellow Finance, Bank Norwegian, Komplett Bank ja monet ulkomaiset ja kotimaiset toimijat ovat nousseet haastamaan perinteisen rahoituksen malleja. Lainatoimijoita ja kysyntää on jo niin paljon, että vakuudettomien lainojen kilpailuttamiseen erikoistuneet palvelut ovat ostaneet jo valtaosan päämedioiden mainosnäkyvyydestä. Pureudutaan alan kehitykseen seuraavissa kirjoituksissa.

2019 - tasaantumisen vuosi

Vuoden 2019 keskeinen teema viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun perusteella. Maailmantalouden hidastuminen ja poliittisen konfliktit kasvua vauhdittavien maiden välillä. Epävarmuus on lisääntynyt, korkotaso on nousussa ja asenteiden kärjistyminen sumentavat luottoa talouden ja yhteiskunnan tulevaan kehitykseen. Megatrendit jatkavat kuitenkin talouden vanhojen mallien murtamista globaalin talouden heikkenemisestä huolimatta. Myllerryksessä löysää rahaa tulee olemaan vähemmän ja se etsii yhä vakaampia kohteita.